Hier vindt u informatie over paniekstoornissen en de behandelwijze die door het Instituut voor Rationele Therapie wordt toegepast. Wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek.

Symptomen

Mensen met een paniekstoornis zijn bang om de controle over zichzelf te verliezen. Het idee flauw te vallen, dood te gaan of gek te worden kan hen overvallen en tot paniek leiden. Die plotselinge paniek gaat gepaard met lichamelijke verschijnselen  zoals hartkloppingen, zweten, rillen, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Zodra de angst voor een paniekaanval het leven gaat beheersen en situaties waarin de angstige gevoelens optreden worden ontvlucht, spreken we van een paniekstoornis. Vaak vermijden mensen angstige situaties, omdat dit rust geeft. De gevolgen van dit gedrag op de lange termijn zijn juist extra heftig.

Behandeling

Tijdens de behandeling van uw paniekklachten is het de bedoeling dat u met uw therapeut de vicieuze cirkel gaat doorbreken door te werken aan drie onderdelen:

  • gevoelens: er wordt begonnen met het wennen aan lichamelijke gevoelens;
  • gedachten: met uw therapeut gaat u goed bekijken wat u denkt tijdens zo’n paniekaanval en waar u precies bang voor bent. Er wordt onderzocht of u ook anders tegen de situaties kunt aankijken;
  • doen: het stapsgewijs aanpakken van lastige situaties.

De therapeut van het Instituut voor Rationele Therapie staat u bij in dit proces om zo uw paniekklachten weer onder controle te krijgen.

 

Klik hier om u aan te melden bij het Instituut voor Rationele Therapie