Hier vindt u informatie over sociale angst en de behandelwijze die door het Instituut voor Rationele Therapie wordt toegepast. Wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek.

Symptomen

Sociale angst is de angst die optreedt in sociale situaties. Dergelijke situaties roepen angstige gedachten op. Denk aan de angst voor een kritische of negatieve beoordeling, de angst om raar gedrag te vertonen (blozen, stotteren), te blunderen of om niet aardig gevonden te worden. Hierdoor kunnen deze situaties ontvlucht of vermeden worden. Mensen die last hebben van sociale angst hebben vaak de neiging om zich veel bezig te houden met zichzelf en hun omgeving.  Daardoor houden ze vaak te weinig aandacht over voor de taak waarmee ze bezig zijn. Dit kan resulteren in onvaardig gedrag en negatieve zelfevaluatie. En zo is de negatieve cirkel rond.

Behandeling

In het eerste gedeelte van de therapie zal worden geleerd om aandacht weer meer te richten op de taak door taakconcentratietraining. In het tweede gedeelte van de therapie zullen we nagaan wat u zoal denkt in sociale situaties. U wordt gestimuleerd te onderzoeken in hoeverre uw negatieve gedachten kloppen en of u misschien ook anders tegen de situatie kunt aankijken. Er wordt stapsgewijs geoefend met het weer aangaan van sociale contacten en het beheersen van lastige situaties.

Mocht u het gevoel hebben dat u vaardigheden tekort komt in sociale situaties, dan is het volgen van een assertiviteitstraining wellicht iets voor u.

Om je prettig te voelen in sociale contacten is het belangrijk om bepaalde vaardigheden te beheersen en ze ook durven toe te passen, bijvoorbeeld: een praatje aanknopen, iemand een verzoek doen, een compliment geven en ontvangen, een mening over iets naar voren brengen, emoties tonen, kritiek geven enz..

In de training wordt gewerkt aan het uitbreiden van je eigen mogelijkheden in het contact met andere mensen. Het uiteindelijke doel is een grotere tevredenheid over je eigen gedrag en een vrijer gevoel. We werken hieraan in groepen van ca. 6 personen middels oefeningen en rollenspel. Daarbij krijg je de gelegenheid eigen probleemsituaties ‘in scene te zetten’, te zien hoe anderen jouw rol vervullen om uiteindelijk tot een eigen, passende reactie te komen.

Klik hier voor meer informatie over de assertiviteitstraining.

 

Klik hier om u aan te melden bij het Instituut voor Rationele Therapie