Het Instituut voor Rationele Therapie is als geen ander gespecialiseerd in het toepassen van cognitieve gedragstherapie. Wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek. 

Cognitieve gedragstherapie

Een succesvolle psychologische behandelmethode voor diverse emotionele stoornissen en problemen

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie bestaat uit een onderling samenhangend geheel van psychologische behandelmethoden voor emotionele stoornissen en problemen. De cognitieve gedragstherapie is voortgekomen uit de gedragstherapie en cognitieve therapie.

In de gedragstherapie, die rondom 1950/1960 ontstond, ligt de nadruk om het veranderen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Zo krijgen cliënten met angststoornissen dikwijls gestructureerde oefeningen voorgeschreven, waarin wordt geleerd om geleidelijk aan opnieuw situaties aan te gaan die tot dan toe uit angst werden vermeden. In andere gevallen bestaat gedragstherapie uit het aanleren van nieuwe vaardigheden om met lastige situaties te kunnen omgaan.

In de cognitieve therapie, die zo’n tien tot vijftien jaar later ontstond, is het bedoeling om te leren de automatische manier van denken in bepaalde situaties en bij bepaalde gebeurtenissen te veranderen. Want het is niet de situatie, die nare gevoelens geeft, maar de manier waarop u erover denkt. Om vervelende gevoelens,  zoals angst, somberheid en verdriet,  te verminderen is het belangrijk om te ontdekken wat u denkt op de momenten dat u deze gevoelens heeft.

In therapie zult u leren om op twee manieren vraagtekens bij deze  gedachten te gaan zetten. De ene manier houdt in dat u zeer kritisch gaat nadenken over de gedachten. Er wordt onderzocht of de gedachten waar zijn en/of helpend bij een van te voren vastgestelde doel. Dit noemen we uitdagen. De tweede manier is dat u in praktijk gaat onderzoeken in hoeverre uw gedachten in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.

Klik hier voor downloaden van het GGGG (Gebeurtenis, Gedachten, Gevoel, Gedrag) formulier.

Klik hier om u aan te melden bij het Instituut voor Rationele Therapie