Hier vindt u informatie over depressiviteit en spanningswisselingen en de behandelwijze die door het Instituut voor Rationele Therapie wordt toegepast. Wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek.

Symptomen

Depressieve klachten en stemmingswisselingen

Een neerslachtig gevoel, bedrukte stemming, verlies van interesse, negatieve denkpatronen. Een depressie kan uw leven flink beïnvloeden. Iedereen heeft wel eens een periode waarin het minder gaat. Een winterdip, tegenslagen op het werk of de nasleep van een vervelende gebeurtenis kunnen leiden tot depressieve gevoelens. Meestal gaan die gevoelens vanzelf weer over. Blijven ze echter langer dan twee weken aanhouden, dan kan er sprake zijn van een depressie.

Een depressie grijpt stevig in op je dagelijks leven. Moeite om de dag te starten, nergens van kunnen genieten, de neiging overal uit terug te trekken, liefst wegkruipen in bed, concentratieproblemen op  het werk, geen zin meer hebben in seks. Dat alles maakt dat het op diverse terreinen spaak loopt.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit psychotherapie, medicijnen (antidepressiva), of een combinatie van beide. Bij een ernstige depressie zijn medicijnen het aangewezen middel, bij voorkeur samen met of gevolgd door psychotherapie.

Een doeltreffende vorm van psychotherapie bij depressie is cognitieve gedragstherapie. Het is gebleken dat gedachten die we hebben een grote rol spelen bij wat we voelen. In de therapie leert u hoe u zelf invloed kunt hebben op uw gevoel en daarmee u sombere gevoelens kunt verminderen. Van groot belang is dat u weer actief wordt , een dagritme en lichamelijke conditie opbouwt en tijd neemt voor plezierige activiteiten en omgang met anderen. Kortom: aan de slag  om het leven weer op de rit krijgen. Om de kans op terugkeer van depressie te verkleinen, zult u ook technieken aanleren waarmee u zelf kunt voorkomen dat u weer depressief wordt.

 

Klik hier om u aan te melden bij het Instituut voor Rationele Therapie