Hier vindt u informatie over eetstoornissen en de behandelwijze die door het Instituut voor Rationele Therapie wordt toegepast. Wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek.

Symptomen

Voor mensen met een eetstoornis is eten en alles wat daarmee te maken heeft een obsessie. Zij zijn extreem bang om aan te komen en verbergen hun eetproblemen zoveel mogelijk. Sommigen eten zeer weinig, anderen hebben juist last van eetbuien, waarbij zij in korte tijd grote hoeveelheden voedsel eten. Om gewichtstoename te voorkomen is er soms sprake van compensatiegedrag, zoals braken of laxeren, en/of extreem veel bewegen.  Mensen met een eetstoornis hebben  een verstoord beeld of beleving van hun lichaam. Zij vinden zichzelf te dik terwijl ze eigenlijk een normaal gewicht hebben of juist te dun zijn. De mate waarin deze mensen tevreden zijn met zichzelf hangt sterk af van hun tevredenheid over hun gewicht, hun lichaamsvorm of hun eetgedrag.

Eetstoornissen kunnen ernstige lichamelijke gevolgen hebben, zoals ontregeling van stofwisseling en hormoonhuishouding, duizeligheid, bloedarmoede, spierzwakte, moeheid, hartritme-, nier-en leverfunctiestoornissen. Eetstoornissen gaan vaak samen met depressieve klachten en gevoelens van eenzaamheid.

Er zijn drie typen eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, en eetstoornissen Niet Anders Omschreven, bv de eetbuistoornis. Voor informatie over obesitas (ernstig overgewicht), kijkt u hier.

Behandeling

Bij de behandeling met cognitieve gedragstherapie bij eetstoornissen wordt in een aantal stappen toegewerkt naar een gezond eetpatroon, een stabiel gewicht, en een gezonde kijk op het lichaam. Het bijhouden van het eet- en compensatiegedrag, in een dagboek, helpt u om zicht te krijgen op uw eetpatroon. Het verbeteren van de lichaamsbeleving en het beïnvloeden van verstoorde gedachten en gevoelens rond eten, lichaamsvorm en gewicht komen aan bod.  Samen met uw  therapeut ontdekt u waardoor de  eetstoornis in stand gehouden wordt.  Gedrag dat een gevoel van veiligheid, troost , of controle geeft moet worden losgelaten.  Veel aandacht wordt besteed aan  allerlei gedachten die het verstoorde eetgedrag mede in stand houden. Thema’s die vaak aan de orde komen zijn perfectionisme, en een negatieve zelfwaardering. In de behandeling wordt geleerd deze gedachten op waarheid te onderzoeken en om te buigen. Dit kan daadwerkelijk leiden tot een verandering in (eet)gedrag.

 

Klik hier om u aan te melden bij het Instituut voor Rationele Therapie