Hier vindt u informatie over hypochondrie en de behandelwijze die door het Instituut voor Rationele Therapie wordt toegepast. Wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek.

Symptomen

Bent u ervan overtuigd dat u een ernstige ziekte heeft, terwijl medisch onderzoek dit tegenspreekt en geruststelling door artsen niet of maar voor even helpt, dan kan het zijn dat u lijdt aan hypochondrie. Deze diagnose kan pas worden gesteld door een ter zake kundige arts of psycholoog, nadat iemand medisch is onderzocht en een lichamelijke oorzaak is uitgesloten. Vaak ziet iemand met hypochondrie onschuldige lichamelijke verschijnselen, zoals het hart dat overslaat, een pijntje, een vlek of puistje, als een aanwijzing voor iets ernstigs, zoals een hartinfarct, kanker of aids. Al u aan hypochondrie lijdt, zult u uw lichaam scherp in de gaten houden, bijvoorbeeld door uw hartslag te controleren. Ook zult u de neiging hebben vaak naar de dokter te gaan met de vraag:  ‘Dokter, het is toch niets ernstigs?’ Ook zoekt u wellicht geruststelling bij uw partner of gezinsleden. Een ander kenmerk van hypochondrie is het vermijden van alles wat met ziekte te maken heeft, bijvoorbeeld gesprekken over iemand die ziek is, of bepaalde Tv-programma’s.  Ook kan het zijn dat u inspanning vermijdt vanuit het idee dat dit gevaarlijk zou kunnen zijn.

Behandeling

Als u lijdt aan hypochondrie, heeft u waarschijnlijk al uitgebreid lichamelijk onderzoek achter de rug zonder dat dit u veel heeft opgeleverd. Bij de start van de psychologische behandeling wordt u voorgesteld het probleem eens van een heel andere kant te bekijken, waarbij niet uw lichamelijke klachten, maar uw overbezorgdheid en angst centraal staan. Deze nieuwe invalshoek kunt u zien als een experiment. Geeft u het een periode de kans, u heeft immers niets te verliezen.

In de therapie spoort u angstig makende gedachten op en situaties waardoor deze worden uitgelokt. Stel, u voelt een bobbeltje aan uw lichaam. Dit roept bij u de gedachte op dat u kanker heeft. Vervolgens gaat u samen met uw therapeut onderzoeken en bediscussiëren of deze interpretatie juist is.  U bespreekt bewijzen voor en tegen. Mogelijke denkfouten komen aan de orde en u formuleert samen met uw therapeut een meer realistische interpretatie van het lichamelijke verschijnsel. Een ander onderdeel van de therapie is vaak dat u zich geleidelijk gaat blootstellen aan zaken die bij u angst oproepen, zoals informatie over ziekten of lichamelijke inspanning. Tegelijk moet u dan ‘veiligheidsgedrag’, zoals controleren, en geruststelling zoeken, achterwege laten.

Als u naast de hypochondrie ook ernstige depressieve klachten heeft, adviseren wij een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicijnen. De huisarts schrijft deze zo nodig voor.

 

Klik hier om u aan te melden bij het Instituut voor Rationele Therapie