Informatief filmpje

Het Instituut voor Rationele Therapie is als geen ander gespecialiseerd in het toepassen van relatietherapie. Wilt u meer informatie over onze behandelingen? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek.

Relatietherapie

Een goed lopende relatie kan je leven verrijken. Maar het is vaak niet makkelijk om je relatie onder alle omstandigheden goed te laten lopen. Je voelt je onbegrepen of niet gehoord. Goed communiceren is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Of wellicht zijn jullie verstrikt geraakt in ongewenste patronen.

De therapie kan verschillende doelen hebben: beter leren communiceren, leren herkennen en veranderen van ongewenste patronen en/of verbeteren van de seksuele relatie. Ook kan het zijn dat je wilt onderzoeken of je samen wilt gaan.

Ons uitgangspunt is hierbij dat niet het hebben van problemen maar de wijze waarop u met de problemen omgaat de kern is van de relatieproblematiek. In de therapie krijgt u informatie over hoe u beter kunt praten met elkaar en hoe u beiden de spanningen in uw relatie zo laag mogelijk kunt houden. Positieve en sterke kanten worden verder uitgebouwd. Het is heel belangrijk om thuis te oefenen om  nieuwe vaardigheden eigen te maken. Het idee achter de behandeling is dat uw therapeut geen problemen gaat oplossen, maar dat zij wel handvatten zal aanreiken. Deze kunt u gebruiken om uw problemen op te lossen.

EFT-relatietherapie

Moeten  we bij elkaar blijven? Zij zit mij op de nek. Hij kan niet praten over zijn emoties. De seks is niet meer zoals het was en we hebben vaak ruzie. Of: we bereiken elkaar niet meer en we lijken uit elkaar gegroeid. EFT-relatietherapie kan de oplossing zijn voor bovenstaande problemen. Met EFT werk je aan deze aspecten van je relatie met als focus de verbondenheid.

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van partner-relatie therapie die internationaal en ook in Nederland enorm in opkomst is. Wat maakt EFT anders dan andere partner-relatietherapieën? In EFT focust de therapeut nadrukkelijk op emoties, EFT gaat uit van de leidende kracht van gehechtheidsemoties (verbondenheid) en liefde.

EFT in het kort

Emotionally Focused Therapy:

 • richt zich op emoties, begrijpen van liefde en verbinding binnen de partnerrelatie
 • heeft een hoge slagingskans, meer dan andere relatietherapieen;
 • kijkt naar communicatie- en gedragspatronen binnen relaties;
 • kijkt naar onderlinge verbinding en bereikbaarheid;
 • zoekt en vindt de zere plekken van vroeger;
 • bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken.

Het kan ook zijn dat therapie te ver gaat, maar je wilt wel je relatie verbeteren. Kies dan voor het ‘Houd me vast’-programma. Het ‘Houd me vast programma is 8×2 uur samen aan de slag om te kijken waar het beter kan. Met ‘Houd me vast’ bouwen jullie een basis. Zie Houd me vast.

De fases van EFT therapie

 • Fase 1: jullie leren het patroon binnen je relatie beter herkennen en begrijpen
 • Fase 2: jullie benoemen angsten en behoeftes binnen het patroon
 • Fase 3: jullie stappen uit je patroon en leren hulp, steun en begrip te vragen

Ondezoeksresultaten van EFT

EFT relatietherapie is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht. En EFT is uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm. Resultaten van onderzoek zijn:

 • EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partner-relatie
 • De resultaten laten zien dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is.
 • EFT is effectief bij diverse (echt)paren, ook bij psychische of lichamelijke klachten.
 • EFT werkt beter dan andere relatietherapieën.

Bron: www.eft.nl

‘Houd me vast’-groepsbijeenkomsten

Bij voldoende aanmelding verzorgen wij in het najaar ‘Houd me vast’-groepsbijeenkomsten.

Je had meer van je relatie verwacht of je relatie loopt niet lekker. Je wilt je relatie verbeteren en dat kan met het ‘Houd me vast’-programma. Het ‘Houd me vast’- programma is er voor (echt)paren met verbeterpunten in hun relatie maar zonder de noodzaak van intensieve therapie.

‘Houd me vast’ is een lichte vorm van EFT. Net als EFT werkt ‘Houd met vast’ vanuit emoties die de kern zijn van alle belangrijke relaties.

‘Houd me vast’-bijeenkomsten

Het ‘Houd me vast’-programma kent een vaste structuur en bestaat uit acht bijeenkomsten. Onderwerpen zijn:

 • emoties in liefde en verbinding/hechting;
 • (destructieve) patronen binnen relaties;
 • opzoeken en vinden van zere plekken van vroeger;
 • bouwen aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken.

Tijdens de bijeenkomsten werken we met videomateriaal, oefeningen en huiswerkopdrachten. Het is vooral de bedoeling om met je partner aan de slag te gaan! Ook tijdens de training wordt er veel geoefend.

Klik hier voor informatie en data over de ‘Houd me vast’-groepsbijeenkomsten.

In een intake gesprek wordt samen met u bekeken of de bijeenkomsten geschikt zijn voor u en uw partner.

 

Wilt u meer informatie over (EFT-)relatietherapie? Neem dan contact op met het Instituut. U kunt zich ook direct als cliënt aanmelden voor een intakegesprek.

Klik hier om u aan te melden bij het Instituut voor Rationele Therapie